Ce nu a funcționat la acest site de afiliere?

Povestea unui proiect eșuat de marketing afiliat prin conținut generat de utilizatori.

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.

Se fac aproape 3 ani de când am crezut că o să sparg topurile rețelelor de afiliere cu cadolist.ro. Conținut generat automat, sistem de promovare bazat pe network effects, deja mă vedeam coborând dintr-un Lamborghini Aventador. Rezultate după 3 ani: comisioane de ~500 lei. Hai să vedem de ce n-a funcționat acest site.

Ideea

Pornind de la ideea că oamenii primesc de obicei cadouri nefolositoare, m-am gândit să fac un site unde sărbătoritul să-și facă singur o listă cu ce cadouri își dorește (punând linkul produselor din diverse magazine), listă pe care o va share-ui cu prietenii/familia. Bineînțeles că linkurile din listă vor fi transformate în link-uri de afiliere. Un produs va fi tăiat de pe listă atunci când cineva se decide să-l cumpere, ca să nu se trezească sărbătoritul cu dubluri.

Cam așa arată o listă

Logica era că site-ul se va promova singur având în vedere că sărbătoritul are tot interesul să-și facă lista vizibilă către cât mai mulți oameni. Oamenii respectivi aflau și ei de existența unui astfel de site și când le venea rândul cu aniversarea și-ar fi făcut și ei liste și tot așa până ajungeam la toată România 🙂

Implementarea

Un site relativ simplu, logare cu facebook, diverse teme pentru liste în funcție de eveniment, sistem de prieteni (ai acces la un calendar unde poți vedea rapid când vine ziua unui prieten și ce liste are făcute), opțiune de a alege dacă o listă să fie publică sau privată.

Ca metodă de a adăuga rapid produse în liste am făcut un bookmarklet compatibil cu orice browser și orice site. Instalezi bookmarklet-ul și când ești pe orice site, apeși pe el și îți apare un pop-up care te întreabă în ce listă vrei să adaugi produsul respectiv.

Există și o secțiune de liste publice unde poți vedea ce cadouri își doresc alți utilizatori (cei care aleg să apară în această secțiune).

Pentru crearea site-ului am consumat în jur de 80h de muncă.

Promovarea

Eram conștient că e nevoie de o masă critică de utilizatori pentru a face bulgărele să se rostogolească așa că am apelat în prima fază la o campanie cu mici influenceri. Am folosit 2Performant Influencers și un buget de 2000 lei. Din ce îmi aduc aminte am avut vreo 15-20 de colaborări cu rezultate care încă se văd în rezultatele Google.

Pentru trafic plătit am ales să mă focusez pe Facebook & Instagram, având nevoie de un mediu mai vizual pentru a-mi face cunoscut mesajul. Am cheltuit și aici 1500 lei vreme de 2 luni cu această campanie. Targetat femei/bărbați, vârsta 18-35, orașe mari.

Eșecul

În toți acești 3 ani am reușit să aduc 595 de utilizatori pe site care au creat 447 de liste. Un eșec total. O pierdere financiară de ~18.000 RON.

Sincer nu știu să răspund la întrebarea De ce n-a funcționat? Unii dintre utilizatori s-au arătat foarte încântați de idee și de implementare însă rezultatele dovedesc contrariul.

Poate n-am avut eu destulă răbdare și buget să tot investesc în publicitate până ajungeam la masa critică. Oare dacă își posta Dorian Popa lista cu dorințe, site-ul ar fi bubuit peste noapte? Oare varianta cu bookmarklet e prea tehnică pentru majoritatea utilizatorilor?

Cert e ca mi-a pierit interesul pentru acest site și cel mai probabil voi lăsa domeniul să expire trecându-l la capitolul experiență.

Tu ce ai fi făcut diferit? Lasă un comentariu.


PS: site-ul așa cum e, este de vânzare (cod custom, PHP & mySQL), poți trimite o ofertă de preț la [email protected]

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Studii de caz
3 comentarii
 • Ciprian Drăgoi
  George3 decembrie 2021 20:53Răspunde

  Ce-as fi facut diferit? Nu l-as fi lansat in Romania pentru ca inca nu avem dezvoltate asemenea obiceiuri.

 • Ciprian Drăgoi
  Sorin1 ianuarie 2022 22:34Răspunde

  Nu e un site de Romania. Multe idei bune au crapat in tara asta pentru ca nu poti genera masa critica pentru a face proiectul sa mearga.

 • 7 Tipuri de Site-uri De Afiliere - Afiliatti.ro6 ianuarie 2022 13:23Răspunde

  […] În România n-am prea multe exemple, doar site-ul propriu cadolist.ro (care însă nu prea a funcționat). […]

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei.