De ce nu mă atrag programele de afiliere independente?

3 motive pentru care nu sunt atras de programele independente de afiliere.

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.
silver macbook on brown wooden table

Un program de afiliere independent este un program de afiliere care funcționează pe un software de tracking propriu, administrat chiar de către advertiser. Majoritatea platformelor cunoscute de eCommerce au o astfel de opțiune care poate fi activată printr-un simplu checkbox și care permite accesul la o platformă de afiliere cu opțiunile minime necesare: înregistrare afiliați, generare link-uri de afiliere și rapoarte.

De cele mai multe ori o astfel de decizie e luată în ideea de a economisi bani (de ce să plătesc comision/abonament unei rețele de afiliere?), neluând în calcul în primul rând timpul extra care trebuie investit în administrarea programului propriu (atragere de afiliați, comunicare, contracte, plăți).

Nu vreau să fac reclamă rețelelor de afiliere și să înșir toate motivele pentru care e bine ca un advertiser să lucreze cu una, vreau doar să menționez câteva motive pentru care eu, ca afiliat, evit să lucrez cu programe de afiliere independente.

1. Tehnic

Mi-am dezvoltat (și nu cred că sunt singurul) diverse soft-uri care mă ajută la generarea de link-uri de afiliere, management de feed-uri, rapoarte etc. Aceste soft-uri funcționează pe baza unor specificații tehnice exacte și merită timpul investit în mentenanța lor pentru simplu fapt că funcționează la scală (adică pentru toți advertiserii dintr-o rețea). Din punct de vedere al timpului, pur și simplu nu e sustenabil să dezvolt ceva specific pentru un singur advertiser.

2. Financiar

În rețeaua 2performant de exemplu, am opțiunea ca la fiecare cerere de plată să aleg dacă banii să fie retrași pe persoană fizică sau juridică. Asta e o opțiune rar întâlnită chiar și pentru o rețea de afiliere, ce să mai vorbesc de un program independent unde cel mai probabil îmi va cere să le trimit factura pe email și contractul semnat în original.

Da, prefer comisionul mai mic dar siguranța că vor fi plătit (măcar teoretică) decât un comision mai mare și posibilitatea de a fi înșelat.

3. Încredere

E un oarece conflict de interese dacă voi fi plătit de aceeași entitate care administrează și software-ul de urmărire a conversiilor. Teoretic ar putea să-mi spună Am avut o problemă tehnică săptămâna trecută și n-a funcționat înregistrarea comisioanelor. Rețeaua de afiliere în schimb, trăiește practic din conversiile intermediate și are mecanisme de compensare sau de depistare ale unor astfel de erori, minimizând la maxim acest risc.

Programe de afiliere independente de succes

Da, există și acestea. Doar că cel mai probabil sunt ale unor advertiseri lideri de piață sau care vând produse/servicii de super nișă. În principiu, dacă afiliatul are opțiuni similare la un advertiser dintr-o rețea de afiliere, cel mai probabil va alege să lucreze cu acela.

Fiverr, de exemplu are program de afiliere propriu. Sunt un nume atât de cunoscut (e practic site-ul de facto pentru servicii de freelancing) încât nici nu ți-ai bate capul să cauți alți advertiseri prin vreo rețea dacă ai acces la o audiență interesată de astfel de servicii.

Revolut, Uber, Booking, AirBNB sunt alte exemple și doar auzindu-le numele știi deja ca n-ai avea o problemă în a-i promova chiar dacă au programe de afiliere independente.

It is interesting

Dacă ești totuși interesat de diverse de programe de afiliere independente, am început să fac aici o listă cu astfel de programe.

Promovezi vreun advertiser cu program independent de afiliere? Ce te-a convins să faci acest extra efort?

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Advertiseri
1 comentariu
  • Știri #73 - Lumea SEO PPC3 februarie 2022 11:16Răspunde

    […] De Ce Nu Mă Atrag Programele de Afiliere Independente? […]

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei.