Marketing afiliat pe SRL sau persoană fizică?

Avantaje și dezavantaje ale marketingului afiliat pe persoană fizică sau SRL.

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.
man sitting in front of computer

Când vine vorba de interesul pentru marketing afiliat al oamenilor pe care i-am mai întâlnit, pot spune că am identificat 2 tipologii: (1) cel care intră direct în pâine și (2) cel care vrea să fie complet în legalitate înainte de a începe orice. Ca s-o spun drept: 1 găsește soluții, 2 găsește scuze.

Există și domenii unde partea de legal e super importantă înainte de a începe efectiv activitatea (HoReCa, alimentație, pharma etc) însă marketingul afiliat este departe de ceva de genul.

În primul rând trebuie să știi că e perfect legal să câștigi bani din marketing afiliat ca persoană fizică (chiar dacă ești deja angajat full-time sau nu). În codul fiscal există mecanisme prin care companiile pot plăti pentru servicii efectuate de persoane fizice dar care nu sunt angajați ai lor. Ar fi absurd ca statul să interzică cuiva să câștige bani atâta timp cât plătește un impozit pentru ei.

Pentru zona de fiscalitate a veniturilor din afiliere poți citi aici mai detaliat.

Impozitarea este doar un criteriu însă există și alte aspecte importante pe care e bine să le cunoști atunci când te decizi cum să administrezi activitatea de marketing afiliat.

Unele rețele/companii colaborează doar cu SRL

Pentru că nu vor să-și bată capul cu încă un proces birocratic, unele rețele de afiliere sau companii cu programe de afiliere independente preferă să lucreze doar cu afiliați care au SRL. Acest lucru e posibil să-ți limiteze opțiunile de promovare. De exemplu dacă ești pers. fizică și vrei să promovezi magazinele din rețeaua Dognet, nu poți.

Ca SRL poți avea costuri mai mici de PPC

O persoană fizică plătește reclamele Google/Facebook cu 19% mai scump decât un SRL plătitor de TVA. Așa se explică de ce concurenții tăi își permit să liciteze mai mult pe aceleași cuvinte cheie ca și tine.

SRL = costuri fixe

Faci sau nu faci profit, atâta timp cât ai activitate pe firmă, declarațiile contabile trebuie depuse lunar. Nu e genul de treabă pe care să o poți face tu așa că trebuie să apelezi la serviciile unui contabil (minim 300 lei/lună). Dacă sediul social al firmei nu este la tine acasă și acesta este un cost de care nu poți scăpa.

SRL = posibilități de finanțare

Granturi de la stat, fonduri europene sau credite bancare cu dobândă subvenționată, toate acestea sunt opțiuni de care te poți folosi pentru investiții în creșterea activității. Ca persoană fizică tot ce poți face e să apelezi la un credit de nevoi personale.

Nu SRL fără angajați

Ca acționar (nu angajat) într-un SRL, singura metodă prin care poți scoate profitul e prin dividende (anual sau trimestrial). Fiecare scoatere de dividende necesită o procedură contabilă care se plătește individual (minim 300 lei). Dacă ești împăcat cu ideea să te bucuri de profit o singură dată pe an și să te poți folosi de celelalte avantajele unui SRL, poate fi o metodă de luat în calcul însă la un calcul simplu această variantă e mai scumpă decât lucrul pe persoană fizică.

Luam exemplul unei persoane care face profit din afiliere 100.000 lei an.

Pers. fizică = 100.000 – 10.000 (10% oprit la sursă) – 2500 (obligatoriu sănătatea) = 87.500 lei în mână

SRL (acționar nu angajat) = 100.000 – 3000 (3% impozit venit) – 4850 (5% impozit dividende) + 2500 (contrib. obligatorie sănătate) – 4000 (contabil) – 500 (sediu) – 150 (comisioane bancare) = 85.000 lei în mână.

În ambele cazuri nu se cotizează la pensie și cel mai probabil nici nu ești bancabil (veniturile nu sunt recunoscute de bănci pentru creditare).

Important de știut

Trebuie să știi că unele rețele de afiliere (ex: profitshare) nu permit schimbarea tipului de cont. Asta înseamnă că dacă la un moment dat vrei să treci pe SRL sau invers, trebuie să-ți faci alt cont, respectiv să generezi alte linkuri de afiliere.

2performant au mecanismul de profile de plată care-ți permite într-un singur cont să ai și profil de pers. fizică și SRL și să alegi pentru fiecare cerere de plată cum să fie procesată (metoda perfectă din punctul meu de vedere).

Concluzie

Concluzia ar fi că nu există o metodă de colaborare corectă, sunt afiliați la fel de performanți și de competitivi care lucrează și ca PF și ca SRL. Ce contează e ca alegerea făcută să-ți permită să-ți pui în practică planurile (personale și de business).

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Fiscalitate
4 comentarii
  • Ciprian Drăgoi
    Stefan21 aprilie 2022 5:18Răspunde

    Sănătatea trebuie plătită chiar dacă am alt job si platesc acolo?
    Trebuie plătită sănătatea chiar si la venituri mai mici din afiliere? De exemplu sub 10.000 lei pe an? Sau exista un prag anume?
    Mulțumesc!

    • Ciprian Drăgoi
      Ciprian Drăgoi21 aprilie 2022 8:49AutorRăspunde

      Sincer nu știu în cazul în care ești angajat și oricum se plătește acolo. Pragul de la care se plătește este de la 12xsalariu minim adică ~26.000 lei/an.

  • Ciprian Drăgoi
    Bogdan21 aprilie 2022 7:38Răspunde

    Intr-adevar, ProfitShare nu permite schimbarea formei de organizare, am trecut personal prin asta si-a trebuit sa refac atat contul cat si toate link-urile. :/ Spuneau totusi ca poate pe viitor vor incerca sa schimbe sistemul.

    Also, nu-ti merge link-ul de redirect de la startco.

    • Ciprian Drăgoi
      Ciprian Drăgoi21 aprilie 2022 8:50AutorRăspunde

      Rezolvat, mulțumesc de atenționare.

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei.