Marketingul afiliat și venitul pasiv

Cât de mult scad veniturile unui site de afiliere cu trafic din SEO dacă 6 luni e lăsat baltă?

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.
coconut tree on the beach during daytime

Încă mai întâlnesc oameni care după ce le spun care-i treaba cu marketing-ul afiliat au o reacție de genul „ce tare, faci bani chiar și când dormi” și au impresia că e de ajuns să ai un site unde să publici chestii și banii vin neîntrerupt cu anii.

Venit pasiv în înțelegerea mea ar fi că faci o singură dată o investiție (de timp sau bani) și că datorită acelei investiții, altcineva (o persoană sau un sistem), muncește pentru tine (cu potențial de profit).

În marketing afiliat se poate confunda ușor ideea de venit pasiv pentru simplul fapt că vei profita de câștigurile de pe o oră de muncă de-a lungul unui interval mai mare de timp. La un job normal ești plătit la finalul zilei, în marketing afiliat ești plătit (hopefully de 3-4-10 ori mai mult) dar de-a lungul a 6-12 luni.

Personal n-am întâlnit idee de site de afiliere care să nu aibă nevoie de mentenanță cel puțin lunară. Oricare ar fi metoda de promovare folosită (website sau PPC), în principiu lucrezi cu materialul advertiser-ului și atâta timp cât acesta face schimbări în ofertă, asta înseamnă că și metoda ta de promovare necesită ceva actualizări (deci timp activ). Din cauza asta e imposibil să ai un proiect de marketing afiliat 100% pasiv.

Exemplu personal

Deși nu mi-am propus, întâmplarea a făcut să las complet baltă un site din portofoliu (nepublicat conținut nou & neactualizat conținut vechi) vreme de 6 luni și am avut ocazia să observ cât de pasiv e de fapt venitul.

Dacă în primele 6 luni (când m-am ocupat activ de site) rata medie de conversie a fost 2.93%, pentru următoarele 6 luni (când nu m-am mai ocupat) a scăzut la 2.13% (o scădere de 27% – chiar mai mare în valoarea comisioanelor având în vedere că am prins și Black Friday & Crăciun). Tind să cred că dacă 2 ani nu m-aș mai ocupa deloc de el ar ajunge să nu mai genereze niciun comision.

Secretul

Te întrebi totuși de ce ar alege un programator să muncească 3h la ceva legat de afiliere și să câștige comisioane de 150e în 6 luni de pe urma acelor 3h când ar putea să-și vândă practic timpul (făcând freelancing sau fiind angajat) și să ia tot pe 3h de muncă 150e la sfârșitul zilei.

Principalul motiv ar fi că un website e un asset scalabil (cu experiență & proceduri sau direct cu bani). Fiecare 3 ore muncite vor crește valoarea tuturor următoarelor ore (compound effect din investiții). Dacă primele 3 ore le recuperezi în 6 luni, după o vreme vei ajunge ca ultimele 3 ore să le recuperezi în doar 1 zi (pentru că vei câștiga în continuare din munca deja făcută).

Un motiv secundar ar fi că site-ul respectiv fiind un asset care produce valoare poate fi vândut. Cu cât? Rămâne de evaluat.

Tu cât muncești pentru venitul pasiv din afiliere? 🙂

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Academie Studii de caz
1 comentariu
  • Ciprian Drăgoi
    Alex15 aprilie 2023 12:57Răspunde

    interesant, ceva de genul am observat si eu, aveam 2-3 siteuri create acum 3 ani, acum 2 ani am cumparat un pachet de siteuri cu 750 milioane si aveam un venit pasiv de 8k lei…acum vad ca abia mai trec cu greu de 4k lunar…alteori chiar spre 3k..trebuie sa ma apuc sa verific produse expirate, actualizat content, etc. btw, inca ma intereseaza sa cumpar siteuri de afiliere cu trafic organic pe ro, daca ai ceva de vanzare lasa in reply si te contactez pe fb. Paste fericit !

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei. 

%d blogeri au apreciat: