Fiscalitatea veniturilor din marketing afiliat

Află cum sunt considerate din punct de vedere fiscal veniturile din marketing afiliat.

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.

Din punct de vedere practic, orice persoană interesată de marketing afiliat se poate înscrie în câteva minute într-o rețea de afiliere și poate începe să câștige bani chiar din prima lună. Trebuie să știi că aceste rețele de afiliere care intermediază legătura afiliaților cu comercianții sunt obligați să solicite o metodă de colaborare care să le permită să poată plăti la rândul lor comisioanele afiliaților în mod legal. Pe scurt, organele fiscale vor avea o evidență cu toate plățile făcute afiliaților și nu te poți ascunde de plata taxelor.

Asta te pune pe tine din postura de afiliat să alegi cum vei colabora cu rețeaua.

Persoană fizică

 • Rețeaua de afiliere îți va solicita CNP-ul pe baza căruia se vor face plățile (așa știe ANAF-ul de tine).
 • Plățile se fac doar în contul bancar al beneficiarului cu CNP-ul declarat.
 • Rețeaua de afiliere va opri impozit 10% din fiecare plată.
 • Ești obligat să declari anual veniturile în Declarația unică pe care o depui la ANAF (această declarație unică este un formular PDF inteligent care pe măsură ce o completezi îți va spune/sau nu dacă mai ai de plătit alte impozite – de ex. dacă ai venituri de peste 25.000 RON/an ești obligat să plătești 2500 către Sănătate.). Tot aici ai opțiunea să cotizezi la fondul de pensie raportat la veniturile pe care le-ai avut.

Important

Veniturile încasate din marketing afiliat ca persoană fizică nu sunt luate în calcul de către bănci (în caz că vrei un credit) sau la calculul indemnizației de creștere a copilului.

Pe scurt, veniturile din marketing afiliat pe persoană fizică sunt considerate dpdv. fiscal Alte venituri, asociate cu o activitate care se desfășoară temporar / sezonier / o singură dată.

Persoană juridică

Aici intră orice entitate care are cod fiscal de la Reg. Comerțului (ex: SRL, SA, PFA, ÎI etc.)

 • Rețeaua plătește doar în baza unei facturi emise
 • Rețeaua NU mai oprește la sursă cei 10% impozit

La acest capitol nu ar fi prea multe de spus, dacă ai deja o firmă știi probabil care e procesul unei intrări de bani în firmă.

Concluzie personală

Nu-ți bate capul cu SRL/PFA dacă ești deja angajat undeva unde merge vechimea și ești bancabil. Declarația unică pe care trebuie să o depui o dată pe an este o formalitate mult mai simplă decât a administra o persoană juridică.

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Fiscalitate
8 comentarii
 • Marketing Afiliat pe SRL Sau Persoană Fizică? - Afiliatti.ro20 aprilie 2022 19:56Răspunde

  […] zona de fiscalitate a veniturilor din afiliere poți citi aici mai […]

 • Ciprian Drăgoi
  Afiliat persoana fizica31 octombrie 2022 13:33Răspunde

  Dar daca esti persoana fizica si nu colaborezi cu o retea de afiliere din Romania?
  Mai exact nu ti se cere CNP si nici nu se retine 10% la sursa. Care este varianta optima dpdv fiscal? (PF sau SRL)

  Intrebare pentru speta mea.
  Daca deja inregistrez venituri din dividende de la un srl pentru care platesc catre sanatate… inregistrand si un venit de la o retea de afiliere din afara RO, pe persoana fizica ce depasesc 25,000ron/an… va trebui sa platesc separat sanatate pentru acest venit sau se cumuleaza cu venitul din dividende si apoi se plateste?

  • Ciprian Drăgoi
   Ciprian Drăgoi31 octombrie 2022 18:46AutorRăspunde

   Daca venitul e extern si nu e legat de CNP, nu ai nicio obligatie (e acelasi lucru ca si cum ai primi bani de la un prieten). Daca vrei sa fii tu super corect, ii pui in declaratia unica si plateste benevol ce trebuie.

   Se cumuleaza si apoi se verifica daca te incadrezi la plata CASS. Din 2023 or sa fie mai multe praguri de plata (raportat la venituri minime de 12 sau 24 salarii)

 • Ciprian Drăgoi
  chanett234 noiembrie 2022 18:43Răspunde

  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie pentru a sti daca am inteles corect. Din pacate nu regasesc informatii suficient de clare in acest moment. Daca am un SRL ( magazin online) si creez propriul program de afiliere, pot avea ambele tipuri de afiliati, fie persoane fizice fie juridice. Eu (srl) ca si sursa de afiliere platesc 10% din veniturile afiliatilor persoane fizice impozit catre stat, deci le opresc afiliatilor 10% din castig ( exemplu: afiliat persoana fizica: primeste 15% din fiecare conversie finalizata pe site-ul meu, castiga in total intr-o luna 500 lei. Din acesti 500 lei scad 10% in momentul platii si ii virez diferenta de 425 lei?) Multumesc!

  • Ciprian Drăgoi
   Ciprian Drăgoi5 noiembrie 2022 11:21AutorRăspunde

   Da, dacă lucrezi cu pers. fizice ești obligat să oprești cei 10% (și să-i plătești către stat în numele afiliatului, îți poate spune un contabil pe baza cărei declarații).

   • Ciprian Drăgoi
    chanett237 noiembrie 2022 9:46Răspunde

    Multumesc !

 • Ciprian Drăgoi
  Zeliuc24 ianuarie 2023 23:17Răspunde

  Va rog să mă ajutați cu o informație , sunt persoană fizică m-am înscris pe o platformă de marketing afiliat din afara României, la semnarea contractului îmi cere să trec tipul de TVA am doua variante.1 Tara UE (întreprinderi mici) 2.Tara UE (plătitoare de TVA) la final îmi cere codul fiscal ,am opțiunea cu codul fiscal privat (CNP) ce opțiune ar trebui să trec . Mulțumesc!

  • Ciprian Drăgoi
   Ciprian Drăgoi25 ianuarie 2023 10:26AutorRăspunde

   Dacă ai spus deja că ești persoană fizică înseamnă că trebuie să pui CNP-ul.

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei. 

%d blogeri au apreciat: