Tipuri de cursuri de marketing afiliat pe care să le eviți

3 metode prin care să te ferești de cursurile de marketing afiliat înșelătoare.

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.
brown and black wooden chairs inside room

Cel mai întâlnit mesaj pe care l-am primit de când am pornit acest blog a fost „Cum învăț și eu marketing afiliat?„. Mă așteptam cumva ca majoritatea oamenilor să-și dorească direct reteța pentru succes și mi-am pregătit lista de subiecte în așa fel încât să nu apar în Google indexat pe topicul „învățare marketing afiliat”. Scopul site-ului este unul educațional dar nu pe baza unui conținut de tipul tutoriale pe care oamenii să le urmeze ca roboții.

Am întâlnit cazuri în care oamenii au învățat din tutoriale cum să folosească o rețea de afiliere și în momentul în care platforma respectivă și-a schimbat interfața, erau pierduți că nu se mai descurcă să-și retragă banii.

Personal sunt adeptul self learning-ului, dar cred că asta e o abilitate dobândită dintr-o multitudine de alte motive decât motivația și nu cred că funcționează pentru oricine. Aș putea spune că am pierdut nopți ca să învăț chestii pe care le puteam învăța în câteva ore de curs organizat, însă ăsta e modul meu de a învăța, îmi place să descopăr, să fac singur legături (plus că m-a ajutat și contextul de tânăr, fără obligații).

Un curs de marketing afiliat (cel puțin unul de bază) este probabil cea mai bună metodă de învățare pentru cineva al cărui timp disponibil e limitat (adică cineva care lucrează deja full-time). De obicei lecțiile sunt organizate pe capitole care pot fi parcurse în 15-30 minute, în acest fel te poți opri ușor și continua în altă zi fără să te oprești la mijlocul ideii.

În caz că ai de gând să apelezi vreodată la un astfel de curs, uite câteva semne care ar trebui să te facă să te gândești de 2x înainte să dai banii. Sunt tactici de promovare folosite de zeci de ani în marketing dar pe care un începător e posibil să nu le recunoască și să rămână cu ideea că marketing-ul afiliat este scam.

Stil de viață

Dacă promovarea cursului e pe bază de lifestyle, adică poze cu autorul pe insule exotice, conducând mașini scumpe, cocktail la apus etc… cel mai probabil îți vinde un vis și niște informații despre marketing afiliat deja consumate. Dacă afilierea ar fi generat venituri pentru a susține stilul de viață pe care-l prezintă, n-ar avea nicio motivație reală de a împărtăși rețeta cuiva contra sumei de $100. Acești creatori de cursuri de obicei câștigă mai mult din cursuri decât din afiliere iar stilul de viață prezentat este unul de fațadă.

„Oricine o poate face.”

Dacă undeva prin descrierea cursului vezi asta, închide site-ul. Nu oricine poate face orice. Marketing-ul afiliat de succes înseamnă să gândești ca un antreprenor și să ajungi să ai skill-urile unuia. Crezi că vei învăța în 8h de curs ceea ce unii deprind în 3 ani? Poate vei spune „sunt doar texte de marketing…„. Exact asta sunt. Vor ca ceea ce-ți vând (cursul), să pară mai ușor decât este cu adevărat. Ce lasă de înțeles astfel de cursuri e că vei citi materialul de curs de 8h, îți dai demisia și luna următoare deja ai un nou salariu din afiliere. Nu cădea în această capcană.

Scopul unui curs bun de 8h e doar să te facă să mai investești alte 200h în practică și să ajungi să câștigi primul leu.

Dacă cursul e gratis, tu ești un comision

Dacă singura metodă de a pune în practică informațiile din curs este un tool pe care-ți recomandă de unde să-l cumperi, acela nu e curs, e doar o metodă bună de a face afiliere. De cele mai multe ori, aceste cursuri sunt gratuite și funcționează pe bază de funnel de vânzări. Adică dai click pe o reclamă, ajungi pe un landing page unde ți se cere email-ului și apoi ești bombardat cu mail-uri până ajungi să cumperi acel tool (pe care cel mai probabil nu vei fi în stare să-l folosești la modul la care e promovat).

E nevoie să faci un curs de marketing afiliat?

Marketing-ul afiliat este o doar altă metodă de publicitate. Dacă vii dintr-un mediu în care ai interacționat cu crearea de site-uri, reclame PPC, comunicare, curba de învățare este foarte rapidă (de ordinul orelor). Sunt câțiva termeni și concepte specifice pe care le poți desluși pur și simplu căutându-le pe Google. În schimb dacă tot ce știi despre internet este că e wireless, un astfel de curs te ajută să înțelegi că pe internet oamenii cheltuie bani, rezolvă probleme din viața reală, adică e un fel de lume nouă în care poți fi și producător (nu doar consumator) și poți câștiga bani.

Marketing-ul afiliat o combinație de meserii, nu trebuie neapărat să le știi pe toate însă trebuie cel puțin să fii capabil să porți o discuție la un nivel echilibrat cu cel căruia îi ceri (și-l plătești) să facă ceva.

Dacă ai făcut un curs de marketing afiliat de care ai fost mulțumit, lasă un link în comentarii.

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Academie
2 comentarii

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei.