Completare declarație unică pentru venituri din marketing afiliat

A venit acel moment din an când statul își vrea partea din câștigurile noastre realizate din activitatea de marketing afiliat. Pe scurt, trebuie depusă declarația unică.

De Ciprian Drăgoi Îmbin programarea web cu marketing-ul afiliat de peste 7 ani cu scopul de a-mi dezvolta creativitatea și de a avea venituri pasive.
calculator and pen on table

Declarația unică este formalitatea prin care cetățeanul își declară veniturile din toate activitățile non-salariale (afiliere, dividende, chirii, crypto, bursă, dobânzi bancare etc), cu scopul de a i se calcula taxele pe care le are de plată pentru aceste venituri. Taxele calculate cu ajutorul acestei formalități pot fi de 3 tipuri: impozit pe venit, CAS (pensie) și CASS (sănătate).

Pentru a putea face acest tutorial trebuie să ai cont de persoană fizică pe site-ul ANAF. Nu mai știu în zilele noastre care e procedura de înregistrare pentru că eu am contul de pe vremea când trebuia să mergi la un ghișeu ANAF să iei parola după completarea unui formular online.

Cum aflu toate veniturile pe care le-am realizat?

  1. Există varianta să fii un om foarte organizat și să-ți notezi singur într-un Excel toate veniturile.
  2. Faci o interogare în site-ul ANAF și te folosești de informațiile cu veniturile pe care ei le au despre tine.

Mai exact, pentru punctul 2, după ce intri în contul ANAF, la secțiunea Solicitări -> Eliberare documente, trebuie să soliciți o Adeverință de venit. Selectezi CNP, motivul (poți alege orice) și anul care te interesează (cel mai probabil anul precedent).

În câteva secunde, la secțiunea Mesaje poți descărca un PDF cu toate veniturile pe care știe ANAF că le-ai înregistrat (declarate de către companiile care te-au plătit). Acest PDF conține toate tipurile de venituri (dividende, câștiguri la pariuri sportive, retrageri crypto etc).

Veniturile de tip marketing afiliat sunt cele care în coloana Categorie de venit au cel mai probabil următoarele valori:

  • Ven.activ.indep.+alte surse114
  • Alte decat (bacsis, 114, ac)

Pentru veniturile din marketing afiliat, impozitul pe venit (10%) este reținut și plătit în numele tău direct de către rețelele de marketing afiliat (cele din România). Așadar, pentru marketing afiliat suntem interesați de plata CASS.

Veniturile din afiliere nu sunt venituri din activități independente. În Codul Fiscal termenul de activitate independentă este bine definit și se referă la activități autorizate la ONRC de tipul notar/ avocat/ contabil etc. Aviz celor care merg la bancă încrezători să ia un credit bazându-se pe veniturile independente din afiliere.

În acest pas ar cam trebui să ai din PDF 2 totaluri:

  1. total al veniturilor pentru care nu s-a plătit CASS (practic tot ce nu e Venituri salariale sau asimilate salariilor)
  2. total al veniturilor pentru nu s-a plătit impozit pe venit.

Dacă totalul veniturilor pentru care trebuie CASS plătit e sub 18.000 lei, nu vei plăti nimic.

Chiar și în acest caz, e posibil să ai niște venituri pentru care trebuie plătit impozit pe venit.

Completarea declarației

Declarația se descarcă de aici și se poate deschide doar cu Adobe Reader.

După completarea datelor personale începe treaba mai complicată și trebuie să-ți pui întrebarea dacă vrei să declari venituri pentru plata CASS sau pentru plată impozit venit.

Pentru CASS (relevant pentru veniturile din marketing afiliat)

Se bifează SUBSECȚIUNEA I.3.2. În momentul bifării, undeva în josul formularul se activează această secțiune (poate fi identificată după subtitlul I.3.2.Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată). E ușor de identificat pentru că sunt roșii câmpurile care sunt obligatorii de bifat/completat.

În funcție de totalul pe care l-ai făcut cu ajutorul sumelor din PDF, poți face rapid calculul la ce nivel de taxare te încadrezi pentru a ști ce opțiune bifezi.

  • Între 18000 – 35999 lei => 6-12 salarii
  • Între 36000 – 71999 lei => 12-24 salarii
  • Peste 72000 lei => peste 24 salarii

La secțiunea imediat următoare numită 1.Venituri realizate pentru încadrarea ca plătitor de CASS, trebuie să pui totalul veniturilor care necesită plata CASS la rubrica „Alte surse”. La celelalte dacă nu e cazul, trebuie să pui 0.

Imediat mai jos poți vedea deja care e impozitul pe care trebuie să-l plătești. Încă nu ai terminat.

Pentru impozit pe venit

Nu e cazul pentru veniturile din marketing afiliat, dar dacă ai și astfel de venituri (jocuri de noroc, crypto și nu numai), trebuie să bifezi SUBSECȚIUNEA I.3.2 de la începutul formularul. Pe același sistem, în formular mai jos se activează opțiunile din această rubrică. Aici se poate complica treaba, dar în principiu dacă ai venituri neimpozitate la sursă și nu pot fi catalogate conform nomenclatorului de acolo, se bifează la Categoria de venit din I.1.1.A.DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFĂŞURATĂ opțiunea Alte surse.

În continuare va trebui să completezi venitul și mai jos vei vedea că se calculează drept impozit 10% din acel venit.

Acum că am terminat completarea declarației, dăm înapoi la scroll în document sus de tot și se apasă Validează formularul. Dacă sunt erori și ai uitat să completezi pe undeva vreo informație obligatorie, vor ieși în evidență erorile. Dacă totul e ok, se închide Adobe Reader și se salvează fișierul.

Depunerea declarației

Se intră pe platforma ANAF de depunere de aici și te conectezi cu același cont de pe anaf.ro. După logare, procesul e foarte simplu, se selectează fișierul PDF recent completat și se apasă pe Transmitere formular. Asta e tot! Vei primi un nr. de înregistrare pe email și un mesaj în contul ANAF pentru a putea dovedi cuiva că ai depus declarația.

Plata taxelor

La câteva zile distanță de la depunerea declarației, te conectezi din nou pe anaf.ro și la secțiunea Plăți creanțe va apărea totalul impozitelor calculate în declarație. Va apărea chiar și un buton care te va redirecta pe ghiseul.ro unde poți face o plată simplă cu cardul.

Abonează-te la noutăți!

Vei primi un email de fiecare dată când postez un articol nou.

Categorii
Fiscalitate
4 comentarii
  • Ciprian Drăgoi
    Gabi25 martie 2024 23:59Răspunde

    Salut, nu inteleg la ce categorie se incadreaza. Conform introducerii s-ar incadra la Activitati independente + alte surse. Dar complet de acord ca nu se incadreaza la activitati independente, asa cum ai precizat mai jos in articol. Deci practic unde se incadreaza? Sa inteleg ca e un „Alte surse” sub „Activitati Independente” care ala ar fi cea mai buna varianta, desi nu sunt incadrate practic in categoria mare de AI?

    • Ciprian Drăgoi
      Ciprian Drăgoi26 martie 2024 7:55AutorRăspunde

      la „Alte surse”. Daca vei selecta „activitati independente” vei vedea că formularul deja se complică și cere cod CAEN & alte detalii pe care o persoană fizică nu le are și nu știe care-i treaba cu ele.

  • Ciprian Drăgoi
    Florin8 aprilie 2024 9:22Răspunde

    Care e cea mai buna si simpla varianta pentru a deschide o firma pt a plati impozit doar pe profit (PFA, II, IF, SRL)?

    • Ciprian Drăgoi
      Ciprian Drăgoi8 aprilie 2024 10:23AutorRăspunde

      Nu vei găsi acest răspuns pe un site despre marketing afiliat. Trebuie să-ți iei 1h de consultanță cu un expert contabil.

Lasă un răspuns

Proiect lansat în noiembrie 2021. Este interzisă copierea conținutului fără menționarea sursei.